Зала на славата

Състезанията по културизъм в България бележат своето организирано начало на 6 юни 1982 година, чрез станалия ежегоден международен турнир “Бонсист”. От тогава са и оригиналните протоколи запазени от наши турнири. Състезания е имало и преди тази дата, но те са били напълно хаотични и нетрадиционни. От тях не се пазят протоколи и не е ясно по какъв точно начин е ставало класирането.

Европейско първенство по културизъм 1965 год. – Станчо Пенчев, Луис Мартин, Димитър Белчев
Ето някои от тях:

През 1958 год. Тодор Велчев от София организира в залата по борба на ул. “Св. София” в столицата състезание по културизъм. Печели го Атанас Джананов от София. Това е вероятно и първото състезание организирано в България.

През 1965 год. в зала “Универсиада”, София се провежда Европейско първенство по вдигане на тежести, а в деня след него /14 юни/ международен турнир по културизъм.

Тодор Велчев - тук вече на 66 години, все още е запален по културизма

КЛАСИРАНЕ


кат. до 169 см

 1. Любомир Наков – България
 2. Роже Жербе – Франция
 3. Велико Конарев – България

кат. над 169 см

 1. Луис Мартин – Англия – и абсолютен
 2. Станчо Пенчев – България
 3. Димитър Белчев – България

Атанас Джананов
На 5 декември 1966 год. Тодор Велчев организира първото Републиканско първенство на България по културизъм, а шампиони в двете категории стават:

кат. до 169 см

 1. Любомир Наков – София

кат. над 169 см

 1. Атанас Джананов – София

През 1968 година на стадион “Дружба” в София се провежда второто Републиканско първенство, което също е организирано от Тодор Велчев. За това състезание има по-голяма разгласа и съответно повече състезатели от цялата страна. То е първото с чисто културистична публика, тъй като до този момент състезанията са били съчетавани винаги с някакви силови демонстрации /вдигане от лег, бицепсово вдигане на щанга и т.н./.

През 80-те години турнири по културизъм се провеждат и в Димитровград, с главен организатор Ангел Николов. Там се образува силен културистичен център. Ангел Николов прави и републикански първенства, но поради липса на единен център за ръководство на културизма в страната, разгласата на тези първенства е много малка.

Ангел Николов награждава участник в организирания от него турнир през 1981 г.
Венцислав Дакашев награждава победителите в кат. до 72 кг на турнир "Бонсист" през 1988 г.


Турнир "Бонсист" 1984 - победителите в отделните категории - Валдемар Ноу /Полша/, Николае Джурджо /Румъния/, Здравко Петров /България/ и Петер Бутце /ГДР/
Христо Бояджиев - първият председател на федерацията по културизъм
Димитър Гюрков - автор на първата българска книга по културизъм

Венцеслав Дакашев изиграва важна роля за популяризирането и развитието на културизма в България. Това става чрез учредения под негово ръководство ежегоден международен турнир “Бонсист”, първия от които се провежда на 6 юни 1982 година в зала “Христо Ботев” София. С този турнир се слага началото на организираната състезателна дейност в България.

Започват да се провеждат състезания, на които се изпълняват волни съчетания с музикален съпровод, задължителни сравнявания на определени пози, водят се протоколи с класирания, дават се големи награди и т.н. През същата година на 18 февруари Атанас Джананов успява да учреди Комисията по културизъм към Българската федерация по вдигане на тежести. Той е избран за неин председател. Новоучредената комисия използва силната подкрепа на спортен клуб “Бонсист” и започва провеждането на ежегодни републикански първенства, избира националните отбори и участва на международни състезания.

Многобройните опити за създаване на федерация по културизъм, започнали още от Атанас Джананов, завършват на 10 юни 1994 година, когато излиза съдебното решение за учредяване на Българската федерация по културизъм и силов трибой. За неин първи председател е избран Христо Бояджиев, а за секретар - Валентин Тодоров. През 1995 година от името на Федерацията отпада “и силов трибой”. Състезателите по силов трибой учредяват по-късно своя федерация. През 2001 година към името се прибавя “и фитнес”.

Ето и някои от първите културистични събития у нас:


 • Първата книга по културизъм, написана от български автор е на Димитър Гюрков и е от 1968 година.
 • Първото IFBB европейско първенство, на което България участва със свой отбор е през 1986 год. в Полша.
 • Първото съдебно решение за учредяване на спортен клуб занимаващ се с културистична дейност е на софийския “Бонсист”, с председател Венцеслав Дакашев и е от 29 март 1991 година. Купата на абсолютния национален шампион за мъже по културизъм, която се присъжда всяка година, носи името на Венцеслав Дакашев.
 • Първият международен IFBB съдия е Валентин Тодоров, който получава съдийската си книжка през 1996 год.
 • Първият носител на званието Мр. Олимпия посетил България, е ливанецът Самир Банут /Мр. Олимпия 1983/, който през 2000 год. бе на нашето Републиканско първенство за мъже и лично връчи купата на абсолютния шампион Кирил Стоянов.
Отборът на България на ЕП през 1986
прави: Атанас Джананов, Бен Уидър, Валентин Тодоров
седнали: Кирил Тодоров, Христо Грънчаров, Тошко Тодоров, Стоян Качов, Димитър Великов
Абсолютният шампион Кирил Стоянов и Мр. Олимпия 83 – Самир Банут
 • Първият български състезател спечелил IFBB европейска и световна титла е Христомир Христов от Велико Търново през 2004 год. Той е и първият българин с професионална състезателна карта на IFBB.
 • От 1995 г. започва да се определя абсолютния шампион на България при мъжете културисти за всяка отделна година, като това е победителят измежду всички шампиони в категориите на републиканското първенство. Първият трикратен носител на абсолютната републиканска титла е Димитър Димитров от София, който печели купата "Венцеслав Дакашев" последователно през 2004, 2005 и 2006 год.
Христомир Христов – първият IFBB европейски и световен шампион
Димитър Димитров

Българската федерация по културизъм и фитнес е член на IFBB. Това е най-силната и масова международна федерация по културизъм в света. IFBB е организатор на най-голямото състезание за професионалисти “Мр. Олимпия”, на което шампиони са ставали културисти като Лари Скот, Серджо Олива, Арнолд Шварценегер, Френк Зейн, Самир Банут, Ли Хейни, Дориан Йетс, Рони Колман, Джей Кътлър. Тя единствено е призната от държавните органи в нашата страна. От своя страна БФКФ е единствената лицензирана федерация по културизъм и фитнес в България. Тя притежава лиценз № 000012 издаден от Министерството на младежта и спорта. Това означава, че тя е единствената федерация с право да излъчва националните шампиони на България.